Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/54497/ausines-stimuliuojancios-nervus-kodel-gi-ne/spausdinti/

Ausinės stimuliuojančios nervus? Kodėl gi ne?..

Publikuota: 2016-04-26 15:07
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Pigu.lt
Inf. šaltinis: Pigu.lt

Ausinės stimuliuojančios nervus? Kodėl gi ne?..Iš pirmo žvilgsnio „Nervana“ atrodo kaip paprastos ausinės, tačiau joms toli iki paprastumo. Tai gana sudėtingas mechanizmas, kuris muzikos klausymąsi perkelia į visai naują lygmenį. Su šiomis ausinėmis žmonės klausosi savo mėgstamos muzikos ir jaučiasi atsipalaidavę, linksmesni ir laimingesni. Dar vienas mitas ar placebo principu sukurtas prietaisas? Kūrėjai teigia kitaip.

„Nervana“ ausinių technologija veikia dvejopai. Ausinių laidais eina ne tik muzika į ausis, bet ir silpnas elektros signalas. Jis veikia žmogaus klajoklinį nervą, tokiu būdu yra išskiriama daugiau dopamino, serotonino ir oksitocino. Šie hormonai yra atsakingi už mūsų patiriamus malonumus. Natūraliai jie išsiskiria didesniais kiekiais sporto bei sekso metu, taip pat ir vartojant sintetinius narkotikus. Klausiant muzikos su šiomis ausinėmis žmonėms padažnėja širdies ritmas, užplūsta energijos banga arba priešingai, jie atsipalaiduoja ir nurimsta, dingsta stresas.

„Nervana“ ausinių pavadinimas atrodo su klaidomis – iš budistų tikėjimo atėjęs nirvanos terminas pakeistas tyčia sumaišant raides – nErvana. „Nerve“ angliškai reiškia nervą. „Nervana“ ausinės turi specialų priedą – „Nervana“ generatorių. Jame yra du kištukai – vienas skirtas garsiniam impulsui, o kitas – elektriniam signalui, kuris per ausų būgnelius stimuliuoja klajoklinį nervą. Muzikos klausytis galima iš savo išmaniojo telefono arba MP3 grotuvo, nešiojamo ar planšetinio kompiuterio. Nereikia jokių specialių formatų ar muzikos – galima klausytis net ir radijo ir pajausti malonumą.

„Nervana“ ausines sukūrė du medicinos gydytojai dr. Richardas ir dr. Danielis Cartledge‘ai iš JAV, Floridos valstijos. Jų medicininių tyrimų sritis ir buvo klajoklinis nervas ir jo stimuliavimas siekiant padidinti malonumo jausmą. Šis prietaisas nepakeičia normalių ausinių, nes juo negalima naudotis vairuojant ar dirbant didelės koncentracijos reikalaujantį darbą. Gamintojai rekomenduoja „Nervana“ ausines užsidėti tik kartais ir daryti bent 30 minučių pertraukas, nes nuolatinis klajoklinio nervo stimuliavimas nėra tikslingas ir gali pakenkti sveikatai. Žmogus jaučia malonumą, tačiau kiti jo pojūčiai kiek prislopsta, o tai gali tapti didelės nelaimės priežastimi. Šis prietaisas buvo bandomas kurį laiką ir yra nustatyta, kad jis visiškai saugus.

Vis dar vyksta „IndieGoGo“ finansavimo kampanija, per kurią galima užsisakyti šias ausines už 279 USD.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!