Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/50419/sukurta-labiausiai-i-biologine-ranka-panasi-robotine-ranka/spausdinti/

Sukurta labiausiai į biologinę ranką panaši robotinė ranka

Publikuota: 2015-07-03 07:23
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©TopCom.lt
Inf. šaltinis: TopCom.lt

Robotizuotos kūno dalys nuo realių galūnių menkai skiriasi tik fantastiniuose filmuose apie ateitį. Tikrame gyvenime toks pasiekimas inžinieriams neretai tampa sunkiai įgyvendinama užduotimi. Mokslininkai, kurdami efektyviai funkcionuojančias robotines galūnes, kol kas daugiausiai dėmesio skiria mechanizmų tobulinimui – tikslingai jų funkcijai, patogiam dėvėjimui ir panašiems aspektams. Vis dėlto protezų gamintojas „Steeper“, įsikūręs Didžiojoje Britanijoje, pristatė elegantišką, į biologinę ranką panašią galūnę, kuri ne tik „realistiškai“ atrodo, bet taip pat ir tinkamai funkcionuoja.

Kompanijos pristatyta dirbtinė ranka – septynerius metus trukusių mokslinių tyrimų bei nepailstamo kūrybinio tobulinimo rezultatas, kurio įgyvendinimo metu pasitelktos ne tik karinių technologijų žinios, bet net ir „Formulės 1“ bolidų inžineriniai niuansai. Protezo gamybai naudotos medžiagos taip pat pasirinktos itin preciziškai. Projektuojant bioninę ranką pasitelkti reti žemės magnetai ir aliuminio lydinys, kuris dėl ypatingo lengvumo yra naudojamas kuriant lėktuvus.

Sukurta labiausiai į biologinę ranką panaši robotinė ranka

Mokslininkai dirbtinės rankos struktūrą formavo pasitelkę architektūrinį realios rankos modelį, tapusį pagrindu išlaikant anatominį tikslumą. Naudojant modelį, mechanizmai buvo derinami prie jo, priešingai nei kitų panašaus pobūdžio protezų kūrime, kai „tai kas gaunasi“ techniškai pritaikoma naudoti kaip funkcionuojanti galūnė. Išlaikę anatominį tikslumą, kūrėjai pasirūpino, jog efektyvumo aspektu, ranka taip pat „veiktų“ tarsi tikra galūnė. Kurdami robotinę ranką inžinieriai panaudojo tris šimtus trisdešimt septynias detales, kurių dėka ranka ne tik nėra primityvi, bet, priešingai, yra dinamiška ir tinkama moterims, paaugliams bei smulkesnio sudėjimo vyrams.

Nepaisant daugybės sudėtingų detalių, dirbtinė galūnė sveria tik keturis šimtus gramų, tačiau gali atlaikyti svorį siekiantį keturiasdešimt penkis kilogramus. Bioninė ranka turi daugybę integruotų jutiklių, palengvinančių jos funkcionavimą. Mechaninėje galūnėje taip pat integruota automatinė „sugriebimo“ funkcija, kuri yra naudinga, esant tikimybei kažką išmesti iš rankos.

Novatoriška ranka pristatyta Londono protezavimo centre ir netrukus pritaikyta Londono gyventojai Nicky Ashwell, gimusiai be kairės rankos. Prieš pritaikant modernią „Steeper“ sukurtą bioninę ranką, N. Ashwell turėjo kosmetinę galūnę, kuri atrodė tarsi tikra, tačiau buvo beveik nefunkcionali. Nicky Ashwell spaudai teigė, kad nepaisant to, jog pirmieji bandymai priprasti prie naujos galūnės buvo sudėtingi, dabar galimybė naudoti mechaninę ranką tapo esminiu žingsniu pilnaverčio gyvenimo link, suteikusiu šansą daryti tai, kas anksčiau atrodė neįmanoma.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!