Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/49621/taksi-iskvieciantys-ir-duris-atveriantys-alkotesteriai/spausdinti/

Taksi iškviečiantys ir duris atveriantys alkotesteriai

Publikuota: 2015-04-30 15:19
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Taksi iškviečiantys ir duris atveriantys alkotesteriaiPasaulyje, daugiausia JAV, populiarūs miniatiūriniai alkotesteriai, kuriuos prijungus prie išmaniojo telefono ekrane matyti blaivumo patikrinimo parodymai. Šie prietaisai Europoje ir Lietuvoje, panašu, didelio populiarumo nesulaukė. Suprantama, nepatogu nuolat junginėti prietaisus vieną su kitu. Žaibiškai plintančios naujosios technologijos jau pateikė patogesnių ir naudingesnių sprendimų. Pristatome dvi naujoves, viena iš jų – alkotesterio ir išmaniojo telefono derinys, patariantis ragavusiems alkoholio nevairuoti ir padedantis išsikviesti taksi. Kita technologinė naujiena – durų spynos ir alkotesterio derinys, praverčiantis pramoniniuose objektuose ir statybų aikštelėse.

Įprasta, kad tik sudėtingi, profesionalūs alkotesteriai, kuriuos naudoja policija ir darbdaviai, turi atminties funkcijas. Šių alkotesterių parodymų rezultatus ir kitą informaciją galima įrašyti kompiuteryje ar perkelti į duomenis kaupiančius serverius. Asmeninės paskirties alkotesteriai, iki šiol nepasižymėję tokiomis funkcijomis, dabar duomenis akimirksniu gali perduoti į išmanųjį telefoną. Pakanka alkotesterį po atlikto alkoholio kiekio matavimo padėti šalia telefono ir jo ekrane išvysite užfiksuotus alkotesterio parodymus, matavimo laiką, tikslią geografinę matavimo vietą. Šią informaciją telefonu galima nedelsiant persiųsti kitiems adresatams.

„Jeigu alkoholio kiekis iškvėptame ore bus didesnis už leidžiamą promilių kiekį, NFC (Near Field Communication) technologijos dėka, telefono ekrane išvysite pasiūlymą ir nuorodą išsikviesti taksi, – sako Marius Anusauskas, bendrovės „Alkotesteris“ direktorius ir pataria, – prie vairo sėskite tik tuomet, kai patikimas alkotesteris rodo 0,00 promilių ir kai jaučiatės gerai.“

Žinomiausius gamintojus atstovaujančios ir laboratorijoje alkotesterių priežiūrą atliekančios bendrovės vadovas pabrėžia, kad alkotesterių efektyvumas ir parodymų tikslumas – svarbūs tiek asmeninių, tiek ir profesionalių alkotesterių bruožai, tačiau, bent kiek išgėrus alkoholio, geriausias sprendimas visai nesėsti už vairo ir nedirbti su pavojinga įranga.

Lietuvoje jau naudojami sudėtingų įrengimų paleidimą blokuojantys alkotesteriai. Maža to, dabar neblaiviems asmenims gali būti sudėtinga patekti į teritoriją ar patalpas, kuriose yra šie įrengimai. Net ir turint durų raktą, ne visiems jos atsirakina. Durų spynos ir alkoholio matuoklio derinys veikia paprastai, pakanka papūsti į stacionarų alkotesterį. Durų elektroninė spyna atsirakina, o turniketas pasisuka tik blaiviems asmenims. Į patalpas ar teritoriją mėginantiems patekti nuo alkoholio apsvaigusiems asmenims kelias užblokuotas. Į gamyklą ar statybų aikštelę mėginančio patekti žmogaus tapatybė gali būti ir nenustatoma. Jei testuojamo asmens iškvėpto oro mėginyje alkoholio kiekis viršija nustatytą ribą, durys tiesiog neatsirakina. Žinoma, duris atrakinantį alkotesterį galima sujungti ir su kortelinėmis įėjimo sistemomis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!