Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/47754/3d-spausdintuvu-sukurta-bionine-ranka/spausdinti/

3D spausdintuvu sukurta bioninė ranka

Publikuota: 2014-12-09 07:24
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Robotika.lt
Inf. šaltinis: Robotika.lt

Neseniai įsikūrusi italų kompanija „Youbionic“ sukūrė funkcionalią, mijo-elektroninę bioninę ranką, į pagalbą pasitelkusi 3D spausdintuvą ir „Arduino“ komponentus. Šiuo metu ranka vis dar yra prototipo stadijoje, tačiau anot kompanijos, atlikus reikalingus bandymus ir užbaigus projektą, šią bioninę ranką galės įsigyti daugelis vartotojų, kadangi jos kaina bus 10 kartų mažesnė nei kitų panašių robotizuotų galūnių protezų.

3D spausdintuvu sukurta bioninė ranka

Bionika – šiais laikais ne naujiena. Pastaraisiais metais technologijos taip pažengė į priekį, kad žmonės, nelaimių metu praradę kurią nors galūnę, gali ją pakeisti į robotizuotą ir ji gan puikiai atstoja tikrąją. „Youbionic“ tvirtina, kad jų ranka kainuos maždaug 1250 JAV dolerių. Ji pigesnė netgi už dabartinius komercinius produktus, tokius kaip „i-Limb“ arba „Bebionic“. 3D spausdintuvu pagamintos „Youbionic“ rankos gali neatstoti šių sudėtingų mechanizmų funkcionalumu arba techniškumu, tačiau tai didžiulis šuolis į priekį, palyginus su įprastiniu protezavimu. Pasak „Youbionic“, visa ranka bus atspausdinta iš vienos masės, todėl jos nereikės papildomai surinkinėti.

Kompanija „Youbionic“ ne pirmoji, kuri šiam tikslui naudoja 3D spausdintuvą. „General Electric“ inžinieriai kuria bioninės rankos komplektą, o tuo metu „Maker Movement“ kartu su „e-NABLE“ buria savanorius, kurie norėtų prisidėti prie pagrindinių rankų protezų projektavimo, kūrimo ir funkcionalumo, ir pasiūlyti juos tiems žmonėms, kuriems neišvengiamai jų reikia.

„Youbionic“ rankos dar yra ankstyvame kūrimo procese. Jų prototipai jau paruošti, tačiau tolimesniems darbams reikia finansavimo. Projektas, turi didžiulį potencialą, kadangi jo dėka bus galima vartotojams pasiūlyti funkcionalią bioninę ranką už prieinamą kainą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!