Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/46116/sukurta-greiciausia-pasaulyje-fotokamera/spausdinti/

Sukurta greičiausia pasaulyje fotokamera

Publikuota: 2014-08-14 11:11
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

Mokslininkai iš JAV ir Japonijos sukūrė „greičiausią pasaulyje fotokamerą“. Savo tyrimo rezultatus mokslininkai publikavo žurnale „Nature Photonics“.

Tyrimo autorių teigimu, naujoji kamera gali padaryti 4,4 trilijonų kadrų per sekundę, o tai yra tūkstantį kartų daugiau, jei tą gali padaryti iki šiol egzistavę analogai. Gaunamų fotografijų raiška sudaro 450 x 450 taškų.

Naujojoje kameroje mokslininkai panaudojo femtofotografijos metodą, kuris paskutiniu metu tampa vis populiaresnis. Femtosekundinė fotokamera leidžia šviesos sklidimo greičio baigtį, o tai leidžia gauti nuotraukas per labai nedidelį laiko tarpą.

Sukurta greičiausia pasaulyje fotokamera

Fotografavimui naudojamas femtosekundinis lazeris, kuris skleidžia vos šimtą pikosekundžių trunkančius impulsus. Po to, kai jie atsispindi nuo daiktų atgal į kamerą, apdorojami specialiu algoritmu.

Kameros užimamas plotas šiuo metu sudaro keletą kvadratinių metrų. Kadangi mokslininkai planuoja femtosekundinę technologiją naudoti serijiniuose produktuose, jų pagrindine užduotimi dabar yra fotokameros matmenų sumažinimas.

Tikimasi, kad naujoji kamera galės būti naudojama plazmos dinamikos tyrinėjimuose, įvairaus tipo svyravimo eksperimentuose, taip pat medicinoje, automobilių pramonėje ir kitose srityse.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!