Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/45630/auksines-atliekos-kurios-slypi-musu-kompiuteriuose/spausdinti/

Auksinės atliekos, kurios slypi mūsų kompiuteriuose

Publikuota: 2014-07-10 07:34
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Ar esate girdėję apie tauriųjų metalų laužą? Tai ne tik sugadinti arba nebenaudojami juvelyriniai dirbiniai, bet ir tauriojo metalo turinčios kitos atliekos, pavyzdžiui, elektronika arba kai kurios automobilių dalys.

Auksinės atliekos, kurios slypi mūsų kompiuteriuose

„Taurieji metalai dažniausiai sutinkami kompiuteriuose, elektronikoje – valdymo plokštėse, montažinėse plokštėse, mikroschemose. Ten yra ir sidabro, ir aukso – tokia atlieka laikoma tauriųjų metalų laužo atlieka. Taip pat yra ir automobiliuose tauriųjų metalų. Jie yra elektronikoje, automobilio valdikliuose, automobilio kompiuteriuose ir dujų katalizatoriuje – dujų išmetimo sistemoje esančiame įrenginyje, kuris padeda sudeginti ir išvalyti išmetamąsias dujas“, - „Žinių radijo“ laidoje „Aplink mus“ sakė Antrinių žaliavų supirkimo, surinkimo ir perdirbimo įmonės direktorius Almantas Kybartas.

Pasak jo, daugiausia tauriųjų metalų yra automobilių katalizatoriuje – čia yra apie 1.5 gramo platinos grupės metalų. Jo vertė yra apie 200-300 litų. Nemažai tauriųjų metalų, A. Kybarto teigimu, yra ir kompiuteriuose bei mobiliuosiuose telefonuose, bet čia jų vertė yra žymiai mažesnė: 3-5 litai.

Patiems išsiiminėti tauriuosius metalus, ardyti elektronikos prietaisus, jo teigimu, nevertėtų:

„Tai draudžia ir įstatymai, iš to ir jokios naudos nebus, kadangi jų vertė ten nėra didelė. Vertėtų tiesiog atiduoti į vietas, kur surenkama elektronika, ir tie keli litai padės elektronikos pavojingų dalių perdirbimui“, - kalbėjo A. Kybartas.

Automobilių katalizatoriaus, pasak jo, taip pat ardyti nevertėtų, nes ten taip pat yra specialių medžiagų, kurių išėmimui reikia žinių.

A. Kybarto teigimu, automobilių katalizatorių Lietuvoje surenkama nemažai – per metus gali susidaryti 250 tūkst. vienetų. Elektronikos prietaisų atliekų surenkama apie 12 tūkst. tonų, juose yra apie 3-4 kilogramai aukso.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!