Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/45622/bankomatu-sukciu-naudojamos-technologijos-beveik-nematomos/spausdinti/

Bankomatų sukčių naudojamos technologijos beveik nematomos

Publikuota: 2014-07-09 20:27
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Delfi.lt
Inf. šaltinis: Delfi.lt

Specialūs mokėjimo kortelių duomenys nuskaitantys priedėliai, kuriuos sukčiai montuoja bankomatuose, pastaruoju metu taip ištobulėjo, kad jų veik neįmanoma pastebėti, rašo „Yahoo“.

Europos bankomatų apsaugos komanda (angl. European ATM Security Team, EAST) paskelbė naujausią ataskaitą, kurioje aptariami įvairūs internetiniai ir su bankomatais susiję nusikaltimai 22 Europos šalyse. Joje teigiama, kad Senajame žemyne populiarėja vis mažesni, nelegaliai bankomatuose sukčių montuojami priedėliai, galintys nuskaityti mokėjimo kortelių duomenis, įrašytus specialioje magnetinėje juostelėje.

Tokie kortelių duomenų skaitytuvai – jokia naujiena, tačiau anksčiau jie buvo didesni ir sukčiai juos dažniausiai montuodavo ant kortelei skirtos angos viršaus. Tad atidesniam vartotojui tokį papildomą priedėlį pastebėti nebūdavo sudėtinga. Kasdien vis tobulėjančios technologijos praverčia ir sukčiams – šiuolaikiniai duomenų skaitytuvai tokie maži, kad jie telpa į kortelės angą bankomate. Tokius priedėlius išties labai sudėtinga pastebėti net ir specialistams.

Dažniausiai tokie skaitytuvai montuojami kartu su paslėpta kamera, kuri įrašo suvedamą kortelės PIN kodą. Pasak saugumo eksperto Briano Krebso, šiuolaikinės technologijos leidžia nusikaltėliams pavogtus kortelių duomenis atsisiųsti tekstinių žinučių pavidalu. Tai sumažina šansus pagauti tokius sukčius, nes prie bankomato jie turi apsilankyti tik vienintelį kartą – kai montuoja duomenų nuskaitymo priedėlį.

Visgi ataskaitoje teigiama, kad sukčiams pagalius į ratus kiša Europoje vis dažniau statomi bankomatai, priimantys tik korteles su mikroschema („chip and PIN“ technologija). Sukčiams daug sudėtingiau nuskaityti duomenis nuo tokių kortelių. Visgi kitose pasaulio šalyse situacija nėra tokia gera, mat jos vis dar populiarios kortelės su magnetinėmis juostelėmis, todėl ir Europoje išduodamos „chip and PIN“ kortelės turi tokias juosteles, kad keliaujantys klientai užsienyje galėtų pasinaudoti savo pinigais.

Šis faktas atriša rankas Europoje besidarbuojantiems sukčiams, kurie, nuskaitę duomenis, perduoda juos nusikaltėliams kitose šalyse, kur vis dar naudojamos kortelės su magnetinėmis juostelėmis. Daugiausiai tokių sukčiavimo atvejų šiandien užfiksuojama JAV, Tailande ir Indonezijoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!