Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/42971/inovatyvi-minkstu-robotu-technologija/spausdinti/

Inovatyvi „minkštų“ robotų technologija

Publikuota: 2014-01-11 07:17
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Robotas griebtuvas, neseniai išrastas Čikagos ir Kornelio universiteto mokslininkų ir pavadintas „Versaball“, jau tapo komerciniu gaminiu. Įmonė „Empire Robotics“, specialiai sukurta išradimui komercializuoti, jau sausio mėnesį pasiūlys pirmuosius tokius robotus.

„Kai mes pirmą kartą pradėjo kurti universalų griebtuvą, visai negalvojome apie pramoninius jo taikymus, – sakė Heinrichas Jageris (Heinrich Jaeger), Čikagos universiteto fizikos profesorius. – Tačiau jau po pirmų rezultatų paskelbimo pradėjome gauti užklausimus iš įvairių įmonių, todėl pradėjome galvoti ne tik apie mokslinius tyrimus, bet ir tokių robotų-griebtuvai pritaikymą pramonėje, ir 2012 metais sukūrėme įmonę „Empire Robotics“, skirtą šios technologijos pritaikymui įvairiems gaminiams.“

Įdomu tai, kad pati technologija yra nesudėtinga, ir daugelis su ja yra susidūrę tiesiogiai, pirkdami maltą kavą vakuuminėje pakuotėje. Šis pakelis yra kietas kaip akmuo, tačiau vos jį atidarius, kavos milteliai pabyra – patekęs oras „išlaisvina“ daleles, ir jos atsiskiria viena nuo kitos, virsdamos puria mase. Išsiurbus orą, kavos dalelės vėl sulimpa.

Beje, pirmuosiuose šiuo principu veikiančiose griebtuvų prototipuose ir buvo naudojami kavos milteliai, supilti į paprastą balioną.

Robotas griebtuvas turi tokį balioną su milteliais, kuris, būdamas minkštas, prispaudžiamas prie prie reikiamo objekto. Po to iš baliono išsiurbiamas oras, ir apatinė baliono dalis įgyja to objekto formą, tuo pačiu tvirtai prilipdama prie jo. Ir visai nesvarbu, ar tai konvejeriui reikalingi varžtai, plastikiniai dangteliai ar buteliai – šio griebtuvo nereikia derinti ar perprogramuoti.

Taip paprasta idėja virto prietaisu, padedančiu spręsti daugelį gamybos automatizacijos problemų.

Matyt tik laiko klausimas kuomet šis principas bus pritaikytas ir distanciniu būdu valdomų robotų manipuliatoriuose ar krovimo įrengimuose.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!