Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/33346/ibm-superkompiuteriai-naudos-skyletas-optines-mikroschemas/spausdinti/

IBM superkompiuteriai naudos skylėtas optines mikroschemas

Publikuota: 2012-03-13 11:32
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©FACEIT.LT
Inf. šaltinis: FACEIT.LT

IBM superkompiuteriai naudos skylėtas optines mikroschemasKompanijos IBM interneto svetainėje pasirodė informacija apie procesorių, kuris gali apdoroti vieną trilijoną bitų per sekundę. Pastarasis procesorius sukurtas, naudojant standartinį CMOS dizainą, tačiau naudojant 48 ertmes, per kurias „transportuojama“ šviesa. Pastaroji technologija pavadinta „Holey Optochip“ („skylėta“ optinė mikroschema), o ateityje IBM planuoja ją naudoti, kuriant superkompiuterius.

Pats procesorius naudoja šviesos fotonus vietoj elektronų, o tai leidžia pasiekti daug didesnę spartą ir mažą energijos suvartojimo lygį. Sukurtam prototipui užtenka vos 5 W elektros energijos, kad jis sugebėtų apdoroti trilijonų bitų informacijos per sekundę, o tai yra tolygu maždaug 500 HD kokybės filmų. Šviesos ertmės procesoriuje daromos 850 nm lazeriu, o jo matmenys yra 5,2 х 5,8 mm. Tuo pačiu metu procesorius turi visus reikalingus elementus šviesos moduliacijai ir jos konvertavimui į suprantamą sistemai elektrinį signalą.

Anksčiau IBM demonstravo optinius procesorius, kurių produktyvumas siekė 150 GB/s (2007 m.) ir 300 GB/s (2010 m.). Žinoma, tokios mikroschemos yra dar tik eksperimentų stadijoje ir neskirtos masinei gamybai. Vis tik IBM atstovai mano, jog jei tektų imtis masinės tokių procesorių gamybos, jų kaina būtų maždaug 150–200 JAV dolerių (~520 Lt), o jų panaudojimas leistų tikrai solidžiai padidinti skaičiavimo sistemų produktyvumą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!