Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/2929/sukurti-issitempiantys-diodai-ir-tranzistoriai/spausdinti/

Sukurti „išsitempiantys“ diodai ir tranzistoriai

Publikuota: 2005-12-20 12:02
Tematika: Elektronika, technika
Inf. šaltinis: el. paštas Compulenta

Ilinojaus universiteto (JAV) darbuotojai pasiūlė naują metodiką, kuri leidžia kurti deformuojamus tranzistorius bei diodus. Manoma, kad ateityje ši technologija bus reikalinga robotų kūrime, medicinoje, kuriant lanksčias mikroschemas bei kompiuterius.

Metodikos esmė yra tokia. Iš pradžių ant silicio pagrindo ypač plonomis juostelėmis formuojami tam tikri silicio elementai. Toliau pagrindas su užneštu piešiniu nupjaunamas iki 100 nanometrų storio. Kitame etape gauta silicio juostelė sujungiama su gumine juosta. Po to vykdomas šių komponenčių atskyrimas, po ko visi elementai lieka ant guminės juostos.

Eksperimento eigoje mokslininkai suformavo ant guminės juostos diodus bei tranzistorius ir palygino juos su įprastais elementais. Kaip paaiškėjo, „lankstūs“ elementai pasižymi visomis standartinėmis charakteristikomis ir be to, gali deformuotis tam tikrose ribose be žymaus elektrinių savybių pasikeitimo.

Pasiūlyta technologija, kaip laukiama, ateityje bus naudojama bioprotezuose, kuriant elektroninę robotų „odą“, naujos kartos kosminiuose aparatuose ir pan.

Beje, neseniai tapo žinoma, kad kompanija TDK sukūrė lankstųjį procesorių, kuriame įdiegtos informacijos šifravimo priemonės. Apie lanksčių mikroschemų praktinio taikymo terminus nepranešama.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!