Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/27007/israstas-prietaisas-kuris-numalsins-dantu-grezimo-garsa/spausdinti/

Išrastas prietaisas, kuris numalšins dantų gręžimo garsą

Publikuota: 2011-01-12 12:54
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Specialaus prietaiso, panaikinančio dantų gręžimo garsą, išradėjai tikisi, kad jų išradimas padės žmonėms įveikti odontologo baimę ir paskatins kasmet tikrintis dantų būklę.

Tikriausiai daugumai pasaulio žmonių dantų gręžimo garsas kelia itin nemalonius jausmus, o dažnai net baimę. Tačiau naujas prietaisas leis pacientams klausytis muzikos, kol odontologas tvarkys jų dantis.

Prietaisas yra sukurtas taip, kad pasirinktinai filtruotų tam tikrus garsus. Odontologo balsą pacientai galės girdėti, o gręžimo – ne. Prietaiso veikimo principas paremtas tuo, kad visas odontologijos kabinete esantis garsas paverčiamas skaitmeniniu signalu. Specialus lustas analizuos skaitmeninį signalą ir filtruos tam tikrus garsus, pavyzdžiui odontologo grąžtą. Taigi, pacientas tiesiog galės atsipalaiduoti ir netrukdomas per ausines klausytis savo mėgstamos muzikos.

Londono Kingo koledžui ir Brunelio universitetui priskiriamas išradimas iš tiesų yra profesoriaus Briano Millaro iš Kingo odontologijos instituto idėja. Jį įkvėpė mašinų gamintojo „Lotus“ pastangos išrasti prietaisą, kuris padėtų sumažinti nereikalingus gatvės garsus, bet leistų išgirsti policijos ar greitosios pagalbos sirenas. Po daugiau nei 10 metų darbo ir bendradarbiavimo su inžinieriais, profesoriui B. Millarui ir jo komandai pavyko sukurti įrenginio prototipą. Jis sako: „Daug žmonių vengia apsilankyti pas odontologą, nes juos kankina baimė, kuri dažnai yra susieta su dantų gręžimo garsu. Svarbu ir tai, kad mūsų prietaiso kaina bus nedidelė ir odontologijos kabinetai galės jį įsigyti be didelių pastangų. Pacientai galės per jį klausytis muzikos iš savo MP3 grotuvų“.

Dr. Markas Athertonas iš Brunelio universiteto inžinerijos ir dizaino mokyklos sako, kad sunkiausia buvo sukurti tokį prietaisą, kuris filtruotų vienus garsus ir leistų išgirsti kitus. „Negalima pacientui neleisti girdėti to, kas vyksta kabinete, jis turi bendrauti su odontologu.“ Dr. M. Athertonas priduria, kad tai tikrai naudingas išradimas, nes viso pasaulio žmonės odontologinio grąžto garsą sieja su apsilankymu pas dantų gydytoją ir dažnai šis garsas jiems kelia baimę.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!