Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/24002/iskeltas-zemes-3d-zemelapius-sudarinesiantis-palydovas/spausdinti/

Iškeltas Žemės 3D žemėlapius sudarinėsiantis palydovas

Publikuota: 2010-06-22 11:07
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane pirmadienio rytą pakilusi Rusijos ir Ukrainos raketa nešėja „Dniepr“ į orbitą iškėlė Vokietijoje pagamintą palydovą „TanDEM-X“, skirtą erdviniams Žemės paviršiaus žemėlapiams sudarinėti, pranešė „BBC News“.

Pranešama, kad praėjus 15 minučių nuo starto palydovas atsiskyrė nuo paskutiniosios „Dniepr“ pakopos. Šis kosminis aparatas buvo išvestas į su Saule sinchronizuotą orbitą, jos aukštis – apie 514 km, posvyrio kampas – maždaug 97 laipsniai.

„TanDEM-X“

Tokia orbita skriejantis palydovas virš bet kurio Žemės taško praskrenda maždaug tuo pat vietiniu saulės laiku. Dėl to fotografuojant planetos paviršių visame plote išlaikomos beveik tos pačios apšvietimo sąlygos – o tai labai tinka kartografiniams darbams.

„TanDEM-X“ orbitoje turėtų išbūti 3 metus. Jis 3D žemėlapius sudarinės siųsdamas į Žemės paviršių mikrobangas ir pagal signalų vėlinimą nustatinėdamas tiriamų planetos paviršiaus rajonų aukštį. Iš žemumų signalas į palydovą grįš po ilgesnio laiko, nei iš kalnuotų vietovių.

Naujasis palydovas veiks kartu su 2007 m. į orbitą iškeltu savo „dvyniu“ – kosminiu aparatu „TerraSAR-X“. Jų orbitos bus labai arti viena kitos – jas skirs tik minimalus 200 metrų atstumas.

Abiejų palydovų tandemas leis mokslininkams sudaryti viso Žemės paviršiaus 3D žemėlapius, kurių raiška bus kiek didesnė nei 2 metrai viename vaizdo taške. Vien tik „TerraSAR-X“ duomenų pagrindu sukurtų žemėlapių raiška neviršija 10 metrų, teigiama pranešime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!