Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/22814/jav-sraigtasparniai-skraidys-be-pilotu/spausdinti/

JAV sraigtasparniai skraidys be pilotų

Publikuota: 2010-04-20 19:43
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Jungtinių Valstijų Gynybos departamentas paskelbė nepilotuojamų orlaivių (UAV) programos plėtros planą artimiausiems 25 metams, pranešė „Defense News“. Jame numatyta didelę kariuomenei priklausančių sraigtasparnių dalį perdirbti į nepilotuojamus orlaivius, kuriuos prireikus galėtų valdyti pilotai.

JAV kariuomenės vadovybės manymu, toks sraigtasparnių „perkvalifikavimas“ leistų sutaupyti daug lėšų.

Šiuo metu JAV kariuomenėje naudojami „H-64D Apache Longbow“, „CH-47F Chinook“ ir „UH-60M Blackhawk“ sraigtasparniai jau turi reikiamą techninę įrangą, kuri suteikia galimybę ateityje juos valdyti per atstumą. Pranešama, kad bendrovė „Sikorsky“ jau kuria sraigtasparnio „UH-60M“ modelį su įdiegta nuotolinio valdymo galimybe. Tikimasi, kad toks sraigtasparnis į orą pakils iki šių metų pabaigos.

Pentagono parengtame plane numatyta, kad naujieji UAV bus maksimaliai autonomiški – tiek, kiek leidžia turimos technologijos. Jie privalės savarankiškai skristi nurodytu maršrutu, automatiškai kilti ir leistis.

Tačiau „Defense News“ pabrėžia, kad nepilotuojami kariniai sraigtasparniai negalės būti apginkluoti – jie galės skraidinti sužeistuosius, veikti kaip transportiniai ir žvalgybiniai orlaiviai.

Per artimiausius 30 metų JAV kariuomenė planuoja padidinti nepilotuojamų sraigtasparnių skaičių 4 kartus, teigiama pranešime.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!