Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/22720/japonus-stipruoliais-pavers-egzoskeletai/spausdinti/

Japonus stipruoliais pavers egzoskeletai

Publikuota: 2010-04-15 09:37
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Šį „Power Assist Suit“ pavadinto egzoskeleto prototipą suprojektavo ir pagamino Tokijo Žemės ūkio ir technologijų universiteto (TAT) specialistai, vadovaujami profesoriaus Sigeki Toyamos. Skirtingai nuo kitų šalyje kuriamų robotizuotų egzoskeletų, šis yra skirtas masinei gamybai. Pranešama, kad egzoskeletą gaminanti bendrovė bus įsteigta iki šių metų pabaigos ir netrukus pateiks jį rinkai.

„Power Assist Suit“
„Power Assist Suit“. „Scanpix“ nuotr.

Pagrindinė jo paskirtis, pasak TAT mokslininkų ir inžinierių – padėti kaimo vietovėse gyvenantiems vyresniojo amžiaus žmonėms atlikti įvairius fizinės jėgos ir ištvermės reikalaujančius darbus. Pavyzdžiui, pasilenkus prie daržovių lysvės, „Power Assist Suit“ tvirtai prilaikys nugarą, skinant vaisius – rankas, o nešant sunkesnį svorį jį bus galima pasidėti ant egzoskeleto kaip ant atramos. Išradėjų teigimu, „Power Assist Suit“ vidutiniškai 62 proc. sumažina įvairiems žemės ūkio darbams būtinas fizines pastangas.

15 metų kurtas egzoskeletas esą labiausiai palengvins vaisių ir daržovių derliaus nuėmimą. Tai bus rimta paspirtis japonų valstiečiams, nes dėl žemo gimstamumo ir ilgėjančios gyvenimo trukmės 66 proc. šios šalies žemės ūkyje dirbančių žmonių jau yra vyresni nei 65 metų amžiaus, sakoma pranešime.

Tokijo Žemės ūkio ir technologijų universitete yra sukurti du valstiečiams skirto egzoskeleto modeliai. Vienas iš jų skirtas sunkiems darbams, pavyzdžiui, dideliems kroviniams kilnoti, jis sveria 30 kilogramų. Kitas – lengvesnis: jis sveria 23 kg ir tinka naudoti lengvesniems, bet ištvermės reikalaujantiems darbams, pavyzdžiui, vynuogių skynimui.

„Power Assist Suit“ rinką turėtų pasiekti 2012 metais, planuojama jo kaina – apie 1 mln. jenų (maždaug 11 000 dolerių), tačiau, pasak gamintojų, masinei gamybai įsibėgėjus ji sumažės bent dvigubai.

Šiame vaizdo siužete galima pamatyti kito Japonijoje sukurto panašaus robotizuoto egzoskeleto galimybes.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!