Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/22526/sekmingai-ismegintas-vienas-is-didziausiu-saules-energija-varomu-lektuvu/spausdinti/

Sėkmingai išmėgintas vienas iš didžiausių Saulės energija varomų lėktuvų

Publikuota: 2010-04-04 17:09
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©MokslasPlius.lt
Inf. šaltinis: MokslasPlius.lt

Šveicarijos įmonė „Solar Impulse SA“ sėkmingai išmėgino savo Saulės energija varomą lėktuvą, pavadintą HB-SIA (toks jo registracijos numeris, SIA reiškia Solar Impulse Aircraft), kurio sparnų mostas – net 63,4 metrai. Tai bemaž tiek pat, kaip ir tokių komercinių lėktuvų kaip Boeing 747 ar Airbus A340, todėl HB-SIA yra tikrai įspūdingo dydžio. Tiesa, jo kiti parametrai visiškai skiriasi nuo Boeing lėktuvų – Saulės energija varomas lėktuvas sveria tik 1,6 tonos, o Boeing 747 svoris kilimo metu gali siekti 333 tonas.

Jo maksimalus greitis – tik 70 km/h, tuo metu kai Boeing gali skristi ir 1000 km/h greičiu. HB-SIA ilgis – 22 metrai, aukštis – 6 metrai.

HB-SIA turi du elektros variklius, kurių kiekvieno maksimali galia – 10 AJ, tai maždaug tiek pat, kaip ir brolių Raitų lėktuve, kuriuo jie pirmą kartą pakilo į orą 1903 metais.

Tačiau jis turi 11628 saulės energijos elementų, kurių efektyvumas – 22% ir kurie yra sumontuoti ant lėktuvo sparnų.

Dar vienas skirtumas – jame yra ličio jonų akumuliatoriai, sveriantys 400 kilogramų, kurių sukauptos energijos tankis gali siekti 220 vatvalandžių viename kilograme. Numatoma HB-SIA išmėginti ir naktinių skrydžių metu, kuomet visa energija bus tiekiama tik iš dieną sukauptų atsargų.

Jei bandymai bus sėkmingi, numatoma pagaminti ir didesnį lėktuvą, su 80 m sparnų mostu, kuriuo tikimasi apskristi Žemę, naudojantis tik Saulės energija. Tokia kelionė turėtų trukti apie 25 dienas.

Beje, vienas iš šio projekto rėmėjų yra garsus pilotas Bertranas Pikardas, kuris 1999 metais pirmasis nenusileisdamas apskrido Žemę oro balionu.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!