Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/22312/i-dangu-pakilo-kosminiam-turizmui-skirtas-erdvelaivis/spausdinti/

Į dangų pakilo kosminiam turizmui skirtas erdvėlaivis

Publikuota: 2010-03-24 08:31
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Balsas.lt
Inf. šaltinis: Balsas.lt

Kalifornijoje vakar pirmą kartą į dangų pakilo bendrovės „Virgin Galactic“ lėktuvas „WhiteKnightTwo“ su kosminiam turizmui skirtu erdvėlaiviu „SpaceShipTwo“.

Tai pirmasis suborbitiniams skrydžiams į kosmosą ruošiamo erdvėlaivio „SpaceShipTwo“ bandymas, praneša „Space.com“. Bandymų, kurie bus atliekami Kalifornijos valstijoje esančiame Mohavės kosminių skrydžių centre, metu bus tikrinamas ne tik „SpaceShipTwo“ iškėlimas į reikiamą aukštį, bet ir erdvėlaivio atsiskyrimo sistema bei hibridinio raketinio variklio veikimas.

„SpaceShipTwo“

Ateityje „WhiteKnightTwo“ lėktuvas iškels „SpaceShipTwo“ į maždaug 16 kilometrų aukštį. Atsiskyręs erdvėlaivis įjungs savo variklius ir ims kilti į kosmosą. Pasiekęs maksimalų 110 kilometrų aukštį erdvėlaivis pradės grįžimo į atmosferą manevrą ir po kurio laiko kaip įprastas lėktuvas nusileis Mohavės ar kitame tinkamame oro uoste.

Pranešama, kad pirmojo bandymo metu „WhiteKnightTwo“ iškėlė „SpaceShipTwo“ erdvėlaivį į 15 kilometrų aukštį. Skrydis truko apie 3 valandas.

Kito bandymo metu planuojama atskirti kosminį laivą, kad jis, valdomas pilotų, nusklęstų iki Mohavės skrydžių centro nusileidimo tako.

„SpaceShipTwo“

Britų verslininko Richardo Bransono įkurta bendrovė „Virgin Galactic“, pardavinėjanti skrydžio į kosmosą bilietus, jau surinko apie 45 mln. dolerių. Savo eilės laukia daugiau nei 330 kosminių turistų.

Pirmasis bandomasis „SpaceShipTwo“ suborbitinis skrydis planuojamas šių metų pabaigoje arba kitų metų pradžioje. „Virgin Galactic“ planuoja pagaminti 5 kosminiam turizmui skirtus lėktuvus ir erdvėlaivius. Jie kils į kosmosą ne tik JAV, bet ir Švedijoje, Kirunos kosminiame centre.

Šiame vaizdo siužete – pirmasis bendras „WhiteKnightTwo“ ir „SpaceShipTwo“ skrydis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!