Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/21578/dviracio-isradejai/spausdinti/

Dviračio išradėjai

Publikuota: 2010-02-14 15:30
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“
Inf. šaltinis: Mokslo festivalis „Erdvėlaivis Žemė“

Versle, moksle ir gyvenime svarbiausia - ryžtas ir netradicinis mąstymas. Daugelis žmonių net nebandytų iš naujo išrasti, tarkime, žirklių, peilio, degtukų arba dviračio. O štai Masačusetso technologijos instituto studentai pažiūrėjo į šią iki skausmo pažįstamą susisiekimo priemonę kitaip.

Jie sukūrė tai, ką galima pavadinti dviračiu visiems gyvenimo atvejams. Kaip ir žymųjį šveicarišką peiliuką.

Jaunieji išradėjai savo dviračio versiją pavadino „Kopenhagos ratais“ (Copenhagen Wheel). Tai itin ekologiškas produktas, todėl jis buvo pristatytas Kopenhagoje, Klimato kaitos konferencijos delegatams. Jame yra vadinamoji KER sistema (Kinetic energy recovery system), kaip „Formulės 1“ boliduose, įvairūs jutikliai, gudri spyna ir „Bluetooth“ ryšys, skirtas dviratininko telefonui „iPhone“ (arba kitokiam modeliui).

Copenhagen Wheel

KERS aktyvuojama stabdant. Stabdymo energija kaupiama rate, iš kur ją galima „pasiimti“, naudojant elektrinį motorą. Rate sumontuoti jutikliai registruoja dviračio greitį, nuvažiuotą atstumą, kryptį, oro užterštumo lygį ir kelyje esančių draugų padėtį. Visa jutikliais surinkta informacija keliauja į dviratininko mobilųjį telefoną, naudojant „bluetooth“ ryšį. Aišku, tokį dviratį daug kam norėsis nugvelbti, net ir Danijoje. Ne taip paprasta, kaip atrodo. Gudrioji dviračio spyna nedelsiant siunčia pavojaus signalą (trumpąją žinutę) savininkui, jeigu koks nors nevidonas mėgina pasiskolinti šią ypatingą transporto priemonę.

Modernusis, XXI amžiaus dviratis bus pradėtas gaminti jau šiais metais. Tai viena iš priemonių, kuri turėtų padėti Kopenhagai 2025 metais pasiekti ambicingą tikslą - tapti pirmąja pasaulyje sostine, visiškai neteršiančia atmosferos anglies dioksidu. Palinkėkime jiems sėkmės.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!