Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/21370/bankomatas-filmuoja-klientu-pin-kodus/spausdinti/

Bankomatas filmuoja klientų PIN kodus?

Publikuota: 2010-02-02 17:49
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Martynas Pasiliauskas
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Alfa.lt pasiekė skaitytojo laiškas, kuriame jis teigia, jog viename „Swedbank“ bankomate gali būti įtaisyta vaizdo kamera, kuri filmuoja visas atliekamas operacijas – tarp jų ir renkamus PIN kodus.

„Kreipiuosi, norėdamas pasidalinti keistu, atsitiktiniu atradimu Vilniuje, Pylimo gatvėje esančiame „Swedbank“ bankomate. Atrodo, kad šis bankomatas filmuoja juo besinaudojančių žmonių PIN kodus“, – rašo Alfa.lt skaitytojas.

Anot jo, virš bankomato įtaisyto galimos kameros lęšio neįmanoma pastebėti nepasilenkus.

Banko komunikacijos vadybininkė Orinta Barkauskaitė patvirtino, kad bankomate iš tiesų įtaisyta fotokamera, tačiau ji priklauso bankui ir PIN kodo įvedimo metu neveikia.

„Kai kuriuose bankomatuose, dėl jų konstrukcijos ypatumų, šalia pinigų išdavimo angos yra įrengta PIN įvedimo klaviatūra, tad gali susidaryti įspūdis, kad fotokamera gali užfiksuoti kliento įvedamą PIN kodą. Užtikriname, kad įrengtos foto kameros nefiksuoja vaizdo kodo įvedimo metu“, – teigė ji.

Bankomatuose fotokameros buvo įdiegtos praėjusiais metais – taip bankas siekia apsaugoti savo klientus.

„Dalyje mūsų bankomatų buvo įrengtos fotokameros, kurios fiksuoja pinigų išdavimo angą ir bankomatu besinaudojantį asmenį pinigų išdavimo ir jų paėmimo metu“, – sakė O. Barkauskaitė.

Pasak jos, tai itin padeda atvejais, kai klientai pamiršta pasiimti bankomate išgrynintus pinigus, mokėjimo korteles ar kai juos nesąžiningai pasisavina kiti asmenys.

Kad pinigai neatsidurtų svetimose rankose „Swedbank“ atstovė rekomenduoja saugoti savo PIN kodą – jį renkant, kita ranka ar pinigine reikėtų pridengti įvedamus skaičius. Taip pat įtariant, kad kažkas kitas žino slaptus prisijungimo prie el. bankininkystės ar mokėjimo kortelės PIN kodus, reikia iškart kreiptis į banką.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!