Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/18792/vartotoju-gynejas-del-fluorescenciniu-lempuciu-kils-problemu/spausdinti/

Vartotojų gynėjas: dėl fluorescencinių lempučių kils problemų

Publikuota: 2009-09-01 09:51
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Kristina Garalevičiūtė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Nuo rugsėjo 1-osios į Lietuvos, kaip ir visos ES, rinką draudžiama tiekti galingesnes kaip 100 vatų galios kaitrines lemputes.

Jas pakeitus fluorescencinėmis, kiekviena šeima per metus esą galės sutaupyti apie pusantro šimto litų. Tačiau vartotojų gynėjai perspėja, kad kils nemažai praktinių problemų, praneša LTV „Šiandien“.

Įprastos kaitrinės lemputės keičiamos fluorescencinėmis siekiant taupyti elektros energiją. Mat įprastos lemputės tik 5 procentus energijos paverčia šviesa.

Vartotojų gynėjas: dėl fluorescencinių lempučių kils problemų

Skaičiuojama, kad jas pakeitus, vidutiniškai viena šeima Europos Sąjungoje per metus sutaupytų apie 50 eurų. O visa ES per metus energijos sutaupytų tiek, kad tokio dydžio šaliai, kaip Lietuva, jos galėtų užtekti 4 metams.

„Fluorescencinę lemputę naudojant vietoj kaitrinės 100 vatų lemputės per jos naudojimo laiką galima sutaupyti apie 200 Lt“, – sako Lina Užšilaitytė, Energetikos agentūros Energetikos efektyvumo ir taupymo skyriaus vedėja.

Tačiau vartotojų gynėjai sako, kad fluorescencinės lemputės taupo, tik kai jos ilgai dega.

„Yra kitų neaiškių dalykų – kiek išlaikys įjungimų ir išjungimų. Jie nustato 10 tūkst. valandų, bet nepasakyta, kiek kartų galima įjungti ir išjungti. Tai ar iš tikrųjų ištarnaus jos tiek, parodys laikas“, – teigia Vygintas Sidzikauskas, Nacionalinės vartotojų konfederacijos ekspertas.

„Kai yra dažnas šviesos įjungimas ir išjungimas, jos tarnavimo laikas trumpėja. Tai, tarkime, tokioje patalpoje, kaip vonia ar tualetas, galbūt tikslingiau būtų naudoti halogenines lemputes“, – teigia L. Užšilaitytė.

Be to, prie fluorescencinės lemputės nereikėtų būti ilgiau kaip 8 valandas mažesniu nei 20 centimetrų atstumu – kitaip lemputėse esantis gyvsidabris gali kenkti sveikatai. Vartotojų gynėjai priduria, kad kyla ir pritaikymo problemų.

„Šios lemputės, net ir turėdamos pavadinimus „mini“, „mikro“, yra keleriopai didesnės nei kaitrinės. Tai ten, kur yra tradiciniai gaubtai, jos nebetiks“, – sako V. Sidzikauskas.

Visos kaitrinės lemputės iš prekybos bus išimtos iki 2012-ųjų. Europos Parlamento planuose numatyta palaipsniui uždrausti ir energiją švaistančius televizorius, televizorių priedus, cirkuliacinius siurblius, dalį elektros siurblių, buitinių šaldymo aparatų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!