Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/17625/pamario-gyventojai-vejo-jegainiu-nenori/spausdinti/

Pamario gyventojai vėjo jėgainių nenori

Publikuota: 2009-06-12 09:13
Tematika: Elektronika, technika
Autorius: Marija Gabrienė
Inf. šaltinis: LRT.lt

Priekulės seniūnijos gyventojai priešinasi vėjo jėgainių statybai. Anot jų, dėl to nuvertės jų žemės, nebebus galima vystyti turizmo. Verslininkai tokius teiginius vadina gyventojų reketu.

Pajūrio juosta yra viena iš tinkamiausių vietų šalyje elektros energijos gavybai iš vėjo energijos.Taip teigia Klaipėdos rajono savivaldybės užsakymu vėjo jėgainėms tinkamiausias vietas turintys parinkti specialistai.

„Potencialas šito regiono elektros gavybai iš vėjo energijos yra labai palankus. Čia mažas gyventojų tankumas, mažas užstatymas, be to, patys geriausi vėjai Lietuvoje“, – teigia bendrovės „Urbanistika“ atstovas Gintautas Brėskys.

Pamario gyventojai vėjo jėgainių nenori

Lėbartuose, Drevernoje ir Priekulės seniūnijoje bendrovė „Gera energija“ planuoja pastatyti 18 vėjo jėgainių parką. Projekto vertė daugiau kaip 240 mln. litų. Per metus jėgainės pagamintų per 100 mln. kilovatvalandžių elektros energijos.

Tačiau verslininkų planai sukėlė dalies pamario gyventojų nepasitenkinimą. Pagal Klaipėdos rajono bendrąjį planą, dalis Priekulės seniūnijos teritorijos yra rekreacinė.

„Žemės mūsų nuvertėja, namai nuvertėja ir mes jau nebegalėsim vystyti kaimo turizmo. Žmonės baigė kaimo turizmo kursus, sudaryti veiklos planai. Mus vis įkalbinėjo, kad reikia susitelkti ir vystyti kaimo turizmą“, – kalbėjo Priekulės seniūnijos gyventojas Ignas Meška.

„Mes prarastume patį konkurencingumą su kitom vietovėm, kadangi turistai tikrai neitų į tą vietą. Negalėtume siūlyti ir kai kurių paslaugų, pavyzdžiui, paukščių stebėjimo, pasivaikščiojimų ar jodinėjimo“, – sakė Priekulės seniūnijos gyventojas Vilius Gudzevičius.

Pamariškiai sako esą ne prieš jėgaines, bet už tai, kad jos būtų statomos kitoje vietoje.

Verslininkai vietinių nuogąstavimus vadina „žaliuoju“ reketu, nes jėgaines esą ketina statyti ne rekreacinėje zonoje. Anot jų, jei ginčai užsitęs, pagrindinis šio jėgainių parko investuotojas – Vokietijos pilietis – gali pasitraukti iš Lietuvos.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!