Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/elektronika/10537/pirmoji-komercine-smegenu-sasaja-greitai-taps-laisvai-prieinama-rinkoje/spausdinti/

Pirmoji komercinė smegenų sąsaja greitai taps laisvai prieinama rinkoje

Publikuota: 2008-02-23 15:41
Tematika: Elektronika, technika
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV kompanija „Emotiv Systems“ paskelbė, jog dar iki šių metų galo ims prekiauti serijiniu smegenimis valdomu kompiuteriu-sąsaja, leisiančiu realizuoti absoliučiai naują kompiuterio valdymą. Tai ypač turėtų patikti kompiuterinių žaidimų mėgėjams, o ateityje tokia sistema galbūt pakeis dabar įprastinę kompiuterinę pelę.

Pirmoji komercinė smegenų sąsaja greitai taps laisvai prieinama rinkoje

Suprojektuotas įrenginys vadinasi EPOC, o norint juo naudotis jį reikės užsidėti ant galvos. Iš išvaizdos jis primena savotiška futuristinį šalmą. Labai patogu tai, jog duomenys iš šio įrenginio į kompiuterį perduodami bevieliu būdu, tad nereikia naudoti jokių išorinių laidų. EPOC nuskaito įvairius smegenų aktyvumo rodiklius ir juos perduoda į specialią programą, kuri pasinaudodama specialiais algoritmais juos analizuoja ir formuoja galutinius valdymo signalus.

Kompanija programuotojams pateikė savo Software Development Kit – programų rinkinį, leisiantį EPOC sistemą integruoti į įvairių programų ir žaidimų rinkinį.

Koks bus konkretus sistemos pritaikymas jau priklauso ne nuo EPOC gamintojų, o nuo programinės įrangos kūrėjų. „Emotiv Systems“ suskurtas smegenų analizatorius tegali suformuoti ir kompiuteriui perduoti duomenis apie žmogaus emocinę būklę ir net iki tam tikro lygio perskaitytas mintis. Įdomu tai, jog pagal smegenų bangas EPOC nustato žmogaus pagrindines veido išraiškas (pavyzdžiui fiksuoja juoką arba tik paprastą šypseną).

Na, o ką veikti su šia informacija – tai jau visai kitas klausimas. Pavyzdžiui, EPOC gali atlikti paprasčiausios pelytės arba vairalazdės vaidmenį. Arba tiesiog koreguoti įvairius žaidimų parametrus šalia tradicinio valdymo su klaviatūra arba pele.

Žodžiu, galimybių daug, belieka pasitikėti programuotoju fantazija. Ir labai tikėtina, jog tokios naujos valdymo galimybės sudomins ne tik vartotojus, bet ir pačius programuotojus, tad galima tikėtis naujos programinės įrangos lavinos.

Reikia priminti, jog toks prietaisas, skaitantis smegenų bangas, nėra pirmutinis – moksliniuose tyrimuose jis naudojamas jau senokai. Tačiau tai žada būti pirmutiniu serijiniu gaminiu, laisvai prieinamu rinkoje. O tai jau beveik revoliucija.

Taigi, apibendrinant ką dar galima pasakyti? Kompanija pažadėjo, jog parduotuvių lentynose šis žaisliukas atsiras iki 2008 metų gruodžio, o kainuos $299. Kol kas EPOC galima pamatyti tarptautinėje žaidimų kūrėjų konferencijoje GDC 2008.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!