Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/straipsniai/pazintiniai/13653/devyni-musu-gyvenimus-pakeite-isradimai-ekspertu-pasmerkti-mirciai/spausdinti/

Devyni mūsų gyvenimus pakeitę išradimai, ekspertų pasmerkti mirčiai

Publikuota: 2008-10-22 07:06
Tematika: Pažintiniai, įdomybės
Skirta: Pradedantiems
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Lemputė, telefonas, elektroninis paštas – jeigu esate savo srities specialistas, yra du būdai savo vardą išsaugoti visiems laikams – arba sukurti kažką naujo, arba... teigti, kad to padaryti neįmanoma. Jei norite būti atsimintas internete, rinkitės antrąjį variantą. Jūsų dėmesiui – devyni išradimų, pakeitusių mūsų gyvenimus, tačiau nepripažintų ekspertų, pavyzdžiai.


Lemputė, telefonas, elektroninis paštas – jeigu esate savo srities specialistas, yra du būdai savo vardą išsaugoti visiems laikams – arba sukurti kažką naujo, arba... teigti, kad to padaryti neįmanoma. Jei norite būti atsimintas internete, rinkitės antrąjį variantą. Jūsų dėmesiui – devyni išradimų, pakeitusių mūsų gyvenimus, tačiau nepripažintų ekspertų, pavyzdžiai.

Elektros lemputė

Mažos galios lemputė, esanti Livermore (Kalifornijos valstija, JAV) miestelio gaisrinėje, savo išraitytą anglies siūlelį degina jau šimtą septintus metus.

„<...>pakankamai geras išradimas mūsų draugams už Atlanto <...> bet nevertas praktiško ar išsimokslinusio žmogaus dėmesio“ – Britanijos parlamento komiteto atsiliepimas apie Edisono lemputę, 1878.

„Kiekvienas, susipažinęs su šiuo išradimu, pasakys, kad tai – akivaizdi nesėkmė“ – Henris Mortonas, Stevenso technologijos instituto prezidentas, apie Edisono lemputę, 1880.

Nepaisant britų skepticizmo amerikiečių atžvilgiu, „akivaizdžią nesėkmę“ dabar galima surasti beveik kiekvienuose namuose.

Kintama elektros srovė

„Kvailioti su kintama srove – laiko gaišimas. Niekas ja nesinaudos, niekad“ – Tomas Edisonas, 1889.

Šis Tomo Edisono komentaras tiesiog verčia suabejoti jo, kaip išradėjo ir inovatoriaus, sugebėjimais. Žinoma, nederėtų pamiršti, kad Edisonas mėgo kandžiai pasisakyti apie savo konkurentą George'ą Westinghousą (kuris nusipirko kintamos srovės patentą iš Nikolos Teslos), bei pats tiekė nekintamą elektros srovę.

Bet faktas yra faktas – elektros srovę perduoti lengviau bei efektyviau, kai ji kintama.

Asmeninis kompiuteris

„Mes pasiekėme kompiuterių galimybių ribą“ – Johnas Von Neumannas, 1949

Garbusis matematikas kaip reikalas prašovė pro šikšnelę – išradus mikroprocesorius, kompiuterių progresas ėmė augti kaip ant mielių. Kompiuteriai leido žmonijai susikalbėti, stebėti ir reguliuoti savo planetą – ir kompiuterių galimybių ribos vis dar nematyti.

Mikroprocesorius

„Bet kam ... jis tinka?“ – IBM Pažengusių skaičiavimo sistemų inžinierius, apie mikroprocesorių, 1968.

Pirmasis mikroprocesorius - „Intel 4004“

Tikrai – kur galima pritaikyti mikroprocesorių? Beveik visuose prietaisuose, turinčiuose elektroniką – menkniekiuose, transporto priemonėse, kompiuterių tinkluose, elektrinėse, namuose, ofisuose ir beveik visose šiuolaikinio gyvenimo sferose. Kitur, be abejo, jo nepritaikysi.

Duomenų perdavimas

„Dar prieš žmogui pasiekiant mėnulį, jūsų paštas bus per porą valandų pristatomas iš Niujorko į Australiją valdomomis raketomis. Mes esame ant raketinio pašto slenkščio“ – Arthuras Summerfieldas, JAV pašto viršininkas valdant Eisenhoweriui, 1959

„Dokumentų perdavimas telefono laidais yra iš principo įmanomas, tačiau gebantis tai daryti aparatas toks brangus, kad tai niekada netaps praktiniu pasiūlymu“ – Dennis Gaboras, Didžiosios Britanijos fizikas, 1962

Gaboras gavo Nobelio premiją už holografijos išradimą, tačiau nesugebėjo numatyti modemo ir elektroninio pašto galimybės. Dabar už porą centų galima pasiųsti ištisas bibliotekas – ir nesinaudoti raketomis.

Apsipirkimas neišeinant iš namų

„Nuotolinis apsipirkimas, nors ir visai tikėtinas, sužlugs – nes moterys mėgsta išeiti iš namų, liesti prekes, mėgsta galimybę persigalvoti.“ – „TIME“, 1966.

Tiesa, kad abi lytys mėgsta perkant pačiupinėti daiktus. Bet ar tai reiškia e. komercijos žlugimą? „PayPal“ pelnas rodo, kad nuotolinis apsipirkimas jau įsitvirtino.

Automobilis

„Įprastinė „karieta be arklių“ šiuo metu yra prabanga, skirta turtingiesiems; ir nors jos kaina ateityje ko gero kris, ji, be abejo, niekada nebus taip paplitusi, kaip dviratis“ – Literary Digest“, 1899.

Jeigu tai būtų buvusi teisybė... bet vidaus degimo variklis net nesiruošia sustoti – vien tik 2005 metais į pasaulio gatves išriedėjo apie 53 milijonus naujų automobilių. Ačiū Dievui, kai kurie jau iš naujo atranda dviratį ir permąsto automobilio koncepciją.

Televizija

Senas televizorius

„Nors teoriškai ir techniškai televizija yra tikėtina, ji yra neįmanoma iš komercinio ir finansinio požiūrio taško, tai – išradimas, kurio vystymo svajonėms švaistyti laiko nereikia“ – Lee DeForest, JAV radijo pionierius ir vakuminio ekrano išradėjas, 1926.

Pasvajok! Vien tik JAV yra 220 milijonų tokių „neįmanomybių“. Televizija yra visur – tiesa, gaila, kad senieji televizorių modeliai grūste prigrūsti švino, tačiau nauji televizoriai – ekologiškai švarūs.

Galimybės

„Viskas, kas galėjo būti išrasta, buvo išrasta“ – šie žodžiai priskiriami Charlesui H. Duelliui, JAV patentų ofiso komisijos nariui, 1899, nors, ko gero jis to nesakė; tad paskutinis žodis atitenka aktoriui ir humoristui Peteriui Ustinovui:

„Jei pasaulis staiga susisprogdintų, paskutinis girdimas balsas būtų eksperto, teigiančio, kad tai – neįmanoma.“


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!