Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/naujienos/svietimas/91582/magnificansat-palydovas-inzineriniu-varzybu-dalyvis/spausdinti/

„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Publikuota: 2024-05-08 13:25
Tematika: Švietimas, studijos
Inf. šaltinis: Pranešimas žiniasklaidai
„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Vilniaus jėzuitų gimnazijos moksleiviai – Rokas Kirdulis, Dainius Užusenis, Marija Sudavičiūtė, Giedrė Vasiliauskaitė – baigė kurti bei testuoti konkursinį palydovą ir yra pasirengę „CanSat Lietuva“ varžyboms. Komandai, pasivadinusiai „MagnifiCanSat“, vadovauja VJG inžinerijos mokytojas Mindaugas Masaitis.

Europos kosmoso agentūros inicijuotame mokomųjų palydovų konkurse „CanSat“ buvo atrinktos 26 moksleivių komandos. Dalyviai išsikėlė misijos tikslus, projektavo „CanSat“ modelius, atliko sistemos bandymus, vykdė modelio paleidimą ir mokslinių duomenų analizę. Savo gebėjimus ir rezultatus jie galutinai pamatys gegužės 14 dieną Molėtų aerodrome vyksiančiame finaliniame šio konkurso etape. Laimėtojų komanda atstovaus Lietuvai tarptautiniame renginyje „Inžinierius vienai dienai“ Nyderlanduose.

„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Dalyvių suprojektuoti ir pagaminti „CanSat“ palydovai turi būti maždaug 0,33 ml gėrimo skardinės dydžio. Jie bus pakeliami į 1 km aukštį virš žemės paviršiaus ir paleidžiami su parašiutu leistis žemyn. Komandų palydovai privalės atlikti tam tikras užduotis: surinkti duomenis apie atmosferos savybes, matuoti temperatūrą arba fotografuoti žemę iš paukščio skrydžio.

„MagnifiCanSat“ komandą subūręs bei rengtis varžyboms padedantis mokytojas M. Masaitis sako: „Vasario mėnesį dalyvavome įvadiniame „CanSat Lietuva“ seminare „Vilniaus Tech“ universitete. Per stulbinamai trumpą laiką pasiekėme neįtikėtiną rezultatą – tik nedrąsiai mintyse sklandžiusi vizija po poros mėnesių jau šovė į dangų kaip realus palydovas. Mano komandos ryžtas ir užsispyrimas tiesiog neįtikėtinas. Konstrukcinį, inžinerinį, programinį darbą atliekantys jaunuoliai savo darbo dieną baigia jau gerokai po vidurnakčio... Apie tokią motyvaciją bei tikslo siekimą netgi suaugusieji gali tik svajoti...“

„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

„MagnifiCanSat“ komanda dalyvių skaičiumi negausi, tačiau keturių jaunuolių kūrybiškumo įgūdžiai, žinių ir laiko valdymo gebėjimai bei aiškus darbų pasiskirstymas leido inžinieriams Rokui ir Dainiui intensyviai projektuoti ir konstruoti korpusą, derinti ir kurti parašiutą, kuris užtikrins sėkmingą mažojo palydovo nusileidimą ant žemės. Marija ir Giedrė kuria komandos stilių, ieško rėmėjų, užsiima informacine sklaida.

„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Balandžio 25 d. įvyko svarbus konkurso etapas – dalyviai turėjo galimybę išbandyti sukurtų „CanSat“ palydovų funkcionalumą Molėtų aerodrome. Dėl itin vėjuoto ir lietingo oro organizatoriams teko susidurti su rimtais iššūkiais, tačiau komandai tai buvo puikus laikas susipažinti su varžybų aplinka. Prastomis oro sąlygomis įgyta unikali patirtis „MagnifiCanSat“ komandai leido tiksliau tobulinti savo darbą.

„MagnifiCanSat“ palydovas – inžinerinių varžybų dalyvis

Gegužės 14 dieną Molėtų aerodrome įvyks finalinės „CanSat Lietuva“ varžybos. Kviečiame visus norinčius palaikyti komandas ir stebėti finalą gyvai!

Plačiau apie „MagnifiCanSat“: CanSat.lt

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!